https://www.facebook.com/pages/Madlen/216487511788516http://instagram.com/madlensoya/https://plus.google.com/u/0/105319205607800559722/postshttp://www.pinterest.com/madlensoya/

6/17/2017

CHŁODNIK LITEWSKI, czyli najpopularniejsza zupa INSTAGRAMA


Lubicie piękne zdjęcia na Instagramie? Patrzycie na fotografie jedzenia i od razu robicie się głodni? Wszystko wygląda tak pięknie i w niczym nie przypomina zwykłych obiadów? Jeśli macie ochotę na coś nie tylko smacznego, ale też pięknego mam dla Was świetny przepis! 

W tej zupie urzekł mnie najpierw kolor. Różowe potrawy są takie urocze. Jeśli mogą być także pyszne, jestem w siódmym niebie. 


CHŁODNIK LITEWSKI to idealne rozwiązanie na upały. Jest sycący, a zarazem orzeźwia, kiedy żar leje się z nieba. Jego urok zazwyczaj przekonuje nawet dzieci, które oprócz lodów najchętniej nic by nie jadły latem. W dodatku buraki są bardzo zdrowe, więc przemycicie trochę ważnych składników. Wszystkie ciężarówki- to przepis także dla Was bo buraki są źródłem naturalnego kwasu foliowego ;)



PRZEPIS:

pęczek botwinki z większymi buraczkami
3 ogórki gruntowe
szczypiorek (wg uznania)
koperek (wg uznania)
500 ml bulionu
600 ml kefiru
200 ml jogurtu greckiego lub śmietany
mały ząbek czosnku
łyżeczka soku z kiszonych ogórków
sól i pieprz



1. Botwinkę dokładnie umyj i obierz buraczki. Wszystko pokrój w kosteczkę, oddzielając łodygi od liści i buraczków. 


2. Pokrojone buraczki i łodygi dodaj do bulionu i gotuj pod przykryciem ok 15 minut.


3. Dorzuć pokrojone drobno liście i gotuj jeszcze 5 minut.


4. Ostudź wywar, najlepiej wsadzając garnek do zlewu wypełnionego zimną wodą. Uważaj by nie nalała się do garnka, jak u mnie ;) W międzyczasie pokrój w kosteczkę ogórki, szczypiorek i koperek.


5. Do ostudzonej zupy, powoli dolewaj kefir i opcjonalnie śmietanę lub jogurt grecki. 


6. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki, szczypiorek i koperek. Wciśnij czosnek i dodaj sok z kiszonych ogórków. Dopraw odrobiną soli i pieprzem. 


SMACZNEGO!

photo by Madlen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz